Výprava po stopách Štefánika sa vrátila z ostrova Vava’u

14.11.2011 Bratislava

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) - Slovenská výprava s názvom Štefánik / Vava’u 1911 - 2011 pod vedením Jaroslava Oršulu sa v utorok 8. novembra vrátila z ostrova Vava’u v rovnomennom súostroví, ktoré je súčasťou pacifického štátu Tonga.

Jedným z cieľov expedície bolo získať technickú dokumentáciu na vyhotovenie replík dvoch betónových stĺpov, ktoré za asistencie pomocníkov zhotovil Milan R. Štefánik. Tieto repliky by mali vzniknúť ešte do konca tohto roka, pričom umiestnené by mali byť v múzeu Milana R. Štefánika v Košariskách.

Stĺpy slúžili Štefánikovi ako statívy pri pozorovaní úplného zatmenia Slnka 28. apríla 1911. Ide o jedinú hmatateľnú trojrozmernú pamiatku na pôsobenie Štefánika ako astronóma na južnej pologuli. Stĺpy ako prví objavili členovia expedície AntArktis v roku 1994 na vŕšku Paris nad mestečkom Neiafu, ktoré je administratívnym centrom súostrovia Vava’u. Na jednom zo stĺpov umiestnili aj pamätnú tabuľu, ktorá v slovenskom a anglickom jazyku pripomína pôsobenie Štefánika na tomto mieste.

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol odborný garant expedície Štefánik / Vava’u 1911 - 2011 František Kele, členovia výpravy túto tabuľu očistili a zrenovovali. Okrem toho osadili aj ďalšiu tabuľu pripomínajúcu sté výročie Štefánikovej návštevy Vava’u.

Expedíciu, ktorú zorganizoval Športový klub IAMES v Bratislave pod záštitou Spoločnosti Milana Rastislava Štefánika, tvorili okrem Oršulu a Keleho aj kameraman Michal Vasilko Kele, lekár a fotograf Milan Šimunič a asistent kameramana Milan Supek.

Členovia výpravy odcestovali do Oceánie 18. októbra a na Vava’u strávili desať dní, pričom ďalších desať dní dokumentovali miesta na Severnom ostrove Nového Zélandu, ktoré Štefánik navštívil v roku 1911 pri ceste na Vava’u.
 

Vyberte región